Vecka 23

Vi gick in i en ny vecka i måndags, välkommen v.23 :) Nu börjar det kännas att man är gravid. Svårt att hitta en skön sovställning, kläderna sitter åt överallt och man känner sig allmänt osmidig haha. Precis som det ska vara!
 

På 1177 står det följande:

Barnet:
Livmodern når nu strax över naveln. Fostret väger runt 550 gram och är 28 centimeter långt. Fostret rör sig mycket, speciellt på kvällarna kan det vara mycket gymnastik i magen. Många kvinnor tycker det känns bra, men några upplever det som obekvämt. Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Mamman:
Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.

Känner du dig stressad? När du stressar frigörs hormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. När mammans puls ökar av någon anledning, ökar också barnets puls. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Planera för ledighet i slutet av graviditeten. De allra flesta kvinnor behöver en tid för vila och för att koppla av från arbetslivet inför förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen. Ta väl hand om dig!

Hos många kvinnor ökar sexlusten mellan fjärde och sjunde månaden. Betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och könsorganen är mer känsliga för stimulans. Mot slutet av graviditeten kan sexlusten gå ner igen, helt enkelt för att kvinnan känner sig stor och otymplig och kanske är rädd att barnet ska skadas.

Mående:
Ja vikten står kvar som vid förra veckan. Efter den här julen lär den dock ändras ;) Känns konstigt att bebisen redan är så stor i magen. Det börjar såklart märka också att han tar plats eftersom magen känns betydligt större på senaste tiden. Jag har känt mig väldigt stressad, men nu har det ändå lugnat ner sig lite. Försöker tänka på både mig själv och den lille i magen :) Tröttheten hänger i än, går den någonsin över hehe?

 

 


Kommentarer

Kom ihåg


Trackback