Mysig dag hemma

Travis har piggnat på sig under dagen och får åka till förskolan en kort dag imorgon. Vi har haft en mysig dag här hemma där vi har lekt, degat, bakat, lagat mat, gått en promenad, tittat på film och lagat mat igen. Han är så rolig och umgås med och så himla intensiv så man blir helt slut. Den där lilla munnen går i ett konstant. 

Ikväll har jag och Jennifer varit och simmat. Vi har fått in som torsdagsrutin att åka på relaxsimmet och simma en kilometer. Jättemysigt när de släcker ner och det är lugnt och skönt. Det är riktigt jobbigt att simma, det har aldrig varit min grej riktigt men efteråt är det så himla skönt i kroppen. Jag har problem med att andas nu när jag är lite större än vanligt hehe så jag får stanna och ta några djupa andetag efter varje 250 meterssträcka. Jag har egentligen problem med det annars också pga min sjukdom i ryggen, men nu är det värre än vanligt med dessa extra kilon. Så det är tuffa minutrar medan man är i vattnet, samtidigt som det är avkopplande på något sätt. Alla skönast är det nu när man kommit hem, satt sig i soffan och ätit kvällsmat :) Ska bege mig till sängen nu så man orkar med sista arbetsdagen för denna vecka, sista dagen på mitt schema imorgon för på måndag får jag ett nytt. 



Fick ett paket på posten idag med en täckväst, fleecetröja, mössa, keps, skor och byxor till Travve. Lillebror fick en söt munkjacka, tygskor och små mössor :)









Vårfin i håret

Blev en lång dag igår och jag hade ont i kroppen av allt sittande när jag kom hem. Introduktionen var helt okej, sen hann jag tillbaka och ha min sista lektion innan det var dags för konferens. Direkt efter åkte jag till syster och fixade håret. Blev ett steg ljusare nu när vi går mot vårtider. Igår var det kallt, men snön var borta och solen lös så man fick allt lite vårfeelings. Jag hoppas verkligen vintern är över nu och att det blir varmare i luften, är så trött på kyla nu. Nästa gång, om jag nu hinner med en färgning till innan bebis, så blir det ännu lite ljusare :) Konstigt att man alltid vill bli ljusare till våren, och så blir jag alltid mörkare till hösten. Nu känns håret lite fräschare iaf, och så hoppas vi på varmare väder!

Jag hann inte hem innan Travis somnade igår, men han är sjuk så idag är jag hemma med honom. Vi ligger fortfarande i sängen och myser, snart dags för frukost. Sen får vi se vad vi underhåller oss med resten av dagen, massa lek på Travis rum om han får bestämma tror jag :) Första gången jag är hemma och vabbar, svårt att göra det när man pluggar eller bara vikarierar. Mattias var hemma med honom igår, och jag hoppas på att Travis är tillräckligt pigg för att gå till förskolan imorgon. 










Dop för Mollie

I söndags var vi på dop för söta lilla Mollie. Inte så ofta man är på dop så det var mysigt. Så fint med alla sånger i kyrkan och så :) Nu har en ny vecka kört igång och det känns bra att vara på banan igen. Igår gick vi in i en ny vecka i graviditeten, vecka 32. De snygga stödstrumporna åkte på igår, men jag tror bestämt att de är lite för små. De sitter jättetajt och när man tar av sig dom på kvällen och blodet får flöda sticker det i hela fötterna. 

Det känns skönt att vara tillbaka på jobbet igen, och nu börjar alla undra hur det går med magen. Jag tycker det går jättebra. Visst man har lite ont här och var, men får man må såhär under de veckorna som är kvar på jobbet innan jag går på mammaledighet så är jag nöjd. Imorgon blir det lite av ett break från jobbet då jag ska på introduktionsdag för nyanställda i kommunen. Hoppas det blir trevligt! Efter det ska jag tillbaka till jobbet för konferens innan jag ska bege mig till syster för att få lite ny färg i håret och bli klippt :) Det är verkligen välbehövligt, så det ser jag fram emot! 











Bebiskläder på tork

Gud vad jag har styrt här hemma idag. Enda gången jag suttit ner var när vi åt middag. Travis hjälpte mig att sortera alla bebiskläder och så har vi tvättat och hängt upp dom på tork. Sen tvättade vi bärsele, babyskydd och alla snuttefiltar :) Jag hämtade in skötbordet också och fräschade upp det lite, men spjälsängen får vänta pga av att det regnat hela dagen. Vi har även bytt alla våra sängkläder och tvättat upp dom, så nu kommer vi sova gott inatt minsann. Nybäddad säng kan vara det bästa :)

Mattias har styrt i köket hela dagen, så nu börjar det hända litegrann där. Kommer bli sådan skillnad nu när vi får ett vitt och ljust kök. Det nya golvet är också på gång nu, och jag som har halvdamp på all röra här hemma börjar känna av ett litet litet lugn när man ser att det händer saker. Men det som är tråkigt är att såfort en sak är klar så är det bara att fortsätta på nästa. Efter att köket och garderoben i barnrummet är klart är trapphuset och hallen uppe på tur. Sedan ska gästrummet på övervåningen bli färdigt innan bebis tittar ut är det tänkt. Hoppas innerligt på det, och gärna att vi kommit längre än så. Jag är inte så mycket till hjälp för tillfället så därför tar allt så mycket längre tid också. Tiden springer iväg med för snart är det bara 9 veckor kvar till bf. Vilket betyder att det inte är så många helger kvar att fixa iordning på, vi skulle behöva fler händer som hjälper till här hemma verkligen. 


Så mysigt med dessa små kläder som hänger på tork :)










Bowling

Igår var vi och bowlade hela familjen. Det var Travis första gång och han tyckte det var jättekul :) Mysigt att hitta på saker tillsammans. Vi åt på Sibylla innan vi fortsatte hemåt och hade filmkväll med popcorn. Vi har haft en popcornmaskin jättelänge, men har aldrig använt den. Gjorde det för första gången igår och Travis tyckte det var himla häftigt när det flög i popcorn i skålen haha. Popcorna blev dock sådär, väldigt torra. Vet inte om det var för att vi använde den första gången, får hoppas de blir godare nästa gång :)


Idag är det lördag och det ska bli en riktig hemmadag. Ska hämta hem spjälsängen som står hos mamma på vinden, sen tvätta upp alla bebiskläder tänkte jag :) Sen finns det mer att göra här hemma minsann!











Vecka 31

 

Barnet:
 
Fostret väger runt 1,6 kilo. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.
 
Mamma:

Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Du kan ha gått upp ungefär 8-10 kilo, men hur mycket man går upp i vikt är olika. Det viktiga är att du äter rätt och motionerar. Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen så det kan kännas trångt och tungt.

Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

 

Egna tankar:

Vågen står på 10 kilo plus och det börjar kännas ordentligt med alla de där extra kilona. Jag önskar att det inte springer iväg så mycket mer nu bara. Ja det är kul att de skriver att det är viktigt att man motionerar. Frågan är mest hur man ska hinna och orka. Om kvällarna är jag alldeles för trött för att träna, och i det här vädret är det inte helt enkelt att ta en promenad heller med isfläckar, blåst och blask överallt. Känns mest meningslöst att träna eftersom jag oftast är ute efter känslan att det ska ge något, och det finns inte riktigt där nu. Imorgon ska jag dock ta tag i mig själv litegrann och få igång musklerna med en simtur. Hoppas det blir skönt för mina onda axlar och min rygg. Idag har jag sovit och gjort allt annat än det jag borde, komplettera uppsats! Jag hoppas att jag gjorde rätt i att lyssna på kroppen så kanske jag förhoppningsvis är mer pigg imon och orkar skriva en bit. Det tar emot bara för det är så fruktansvärt tråkigt och onödigt... Satt igår och försökte få ihop det, men jag ändrar bara allt till det sämre... Stor suck! 

 

Jag har köpt mig ett par stödstrumpor idag faktiskt, har dragit på mig rätt mycket vätska i vader och fötter så jag hoppas det underlättar litegrann när jag jobbar nästa vecka. Man rör ju på sig mest hela dagarna egentligen så det går åt. Vill undvika fula åderbrock också, så det är bara att dra på sig dom. Har väl inte tänkt så mycket på förlossningen egentligen, mer än att det känns lite jobbigare denna gång när man vet hur allt går till. Nu är det mer praktiska saker som måste ordnas också, till exempel barnvakt till Travis som kan svara i telefon dygnet runt och komma hit när det behövs. Även att planera hemma för de dagarna man kommer vara borta. Sist sov ju Mattias med mig de två dagarna vi sov kvar på bb, men nu måste han hem till Travis såklart så denna gång kommer allt bli lite annorlunda. 

 

 

De små bristningarna jag fick med Travis börjar blossa upp på magen igen. Hoppas det inte blir mer än så. Det fula piercingärret vid naveln syns bara av blixten i kameran, annars syns det knappt.

 

 
 






Ny barnvagn

Idag kom vagnen som jag beställt hem. Vi har redan en sen Travis, men jag ville ha en liten smidigare till sommaren när vi antagligen är ute på lite äventyr och så :) Kul med nytt också! Sen har vi den gamla när det blir promenader och så här hemma. Har suktat länge efter den eftersom den från början bara fanns som sittdel, men tyckt att det känts onödigt till Travis eftersom han inte åker så mycket vagn längre. Men nu köpte vi både ligg och sittdelen så lillebror kommer ha en smidig resevagn framöver sen :) Det är en Babyzen Yo-Yo och liggdelen till den kom någon gång under 2014. Jag har provkört den och den är verkligen smidig. Det jag oroar mig lite över är stabiliteten, men jag tror inte det kommer vara några konstigheter. Kommer dock inte hänga någon skötväska på den för det blir nog alldeles för ostabilt. Känns sjukt att det bara är ungefär 10 veckor kvar tills det kommer ligga en liten bebis i den :) Jag hoppas vi kommer bli nöjda med den iallafall. 

Idag går vi in i v.31 och det är dags för magbild. Ska gå och fota alldeles strax. Har även beställt en gravidförsäkring idag, inte en dag försent verkligen. Vi tog ingen gratisvariant utan betalar för att få fullt skydd för man vet aldrig vad som kan hända under en förlossning. Dessutom så räcker den ju sex månader efter förlossningen, så det är först då man behöver teckna en barnförsäkring. Håller just nu på att försöka samla oss alla i familjen hos samma försäkringsbolag, men har inte hunnit läsa på tillräckligt om alla för att bestämma oss än. Vi har hus och bilar hos Länsförsäkringar och Mattias och Travis genom Mattias jobb (IF metall) och de försäkringarna är hos Folksam. Jag själv är försäkrad hos Trygg-Hansa och det var även där jag tecknade gravidförsäkring. Min tanke är att eftersom min försäkring där går ut i oktober, och gravidförsäkringen också gäller dit så kan vi passa på att samla oss på ett ställe sen. Där det är förmånligast och bäst. Folksams försäkringar är ju billiga genom facket, men har bara haft problem där så där vill jag helst inte vara kvar. Vi ska skicka in en bild på Travis ärr som han fick i pannan för ett år sen och få ut pengar för det först också innan vi byter vidare. Det är en hel djungel det där med försäkringar men jag upplever ändå att Trygg-Hansa verkar ha många nöjda kunder. Jag själv har aldrig haft problem med dom. De ringde mig när jag var gravid och påminde mig om att jag fick pengar utbetalade när jag låg på förlossningen. Det var bara att ringa ett nummer så fick jag ersättningspengar för sjukhusvistelse direkt in på kontot efteråt :) Tipsa gärna om vilka försäkringar som ni tycker är bäst!









Tårta

I förmiddags var vi på skridskoskolan som vanligt. Det är stor skillnad från första gången, han har hittat balansen nu men det går inte så fort framåt än hehe. Han går mest runt på skridskorna,  men vi är bara på söndagarna och åker så vi får åka mer nästa vinter så tror jag det tar sig :) När vi kom hem lagade jag och Jennifer middag och bjöd morfar på. Vi gjorde klyftpotatis och fläskfilé på grönsaksbädd med sallad och vitlöksbröd till :) Sen åt vi min tårta och jag tyckte den var väldigt god faktiskt. Den kommer jag göra fler gånger. Travis garnerade den med bilar precis innan vi åt upp den.

Mer än så har inte hunnit med idag, var iväg och handlade en sväng också. Travis är i säng, jag har duschat och ligger i soffan och väntar på att min andra hälft ska komma hem :)










Ensam helg

Travis och jag har varit ensamma hemma sen i torsdags då Mattias åkte upp till Värmland. Ikväll kommer han äntligen hem igen, vi saknar honom nu :)  I fredags lekte vi här hemma, lagade mat, tog ett långt bad och så avslutade vi kvällen med att titta på film och äta popcorn. Igår gav han mig sovmorgon till kvart över sju iaf, även om det är tidigt så gör det stor skillnad mot att behöva vakna av väckarklockan 5.15. Vi kunde ju även ligga kvar och mysa länge och det gjorde vi minsann. När vi kom upp och hade ätit frukost åkte vi och handlade för tårtbak stod på schemat. På vägen hem fastande vi dock hos gammelmormor och gammelmorfar och fikade. Travis gav dom varsin ros på alla hjärtansdag också. 

Vi förberedde tårtan när vi kom hem. Travis gammelmorfar, min kära morfar, fyller 71 år idag nämligen. Vi förberedde fyllningarna som blev vaniljkräm, jordgubbsmousse och Ahlgrens bilarfluff. Sen drog vi till min farmor som bjöd på middag. Efter det hade jag lovat att åka till leklandet med Travis, men herregud vilken tur att Jennifer och Henke följde med för jag är alldeles för osmidig för att klättra och krypa nu haha. Travis hade kul iaf som alltid, smidigt med årskort på leklandet.

Travis har sovit hela nätter från 7-6 ungefär sen länge tillbaka, i sin egen säng och det är underbart. Inatt vaknade han dock vid tre och var kissnödig, sen somnade han om bredvid mig. Men jag har inte sovit speciellt bra, förstår inte hur man kan röra på sig sådär mycket som Travis gör i sömnen alltså. Har förklarat för honom att pappa kommer hem ikväll så nu får han inte plats längre och måste sova i sin säng inatt. Får se om han är med på noterna igen ikväll ;) Tråkigt om man inte kan göra saker annorlunda en natt annars utan att rutinerna ska rubbas. 











Lillebrors rum

Helgen har gått alldeles för fort. Har inte hunnit med hälften som var planerat, men sånt är livet. Nu är bebisrummet så gott som klart iallafall. Henrik har hjälpt Mattias och tapetsera och Jennifer och jag har shoppat och inrett rummet idag. Nu ska spjälsängen på plats och en garderob sen är det så gott som klart efter lite småfix. Känns så himla skönt :)










Vecka 29

I måndags gick vi in med stormsteg i vecka 29. Magen växer för fullt, och ja jag undrar hur den ska kunna växa så pass länge till som den ändå ska hehe. Jag har inte hunnit sätta mig ned med datorn på ett par dagar, efter jag kommit hem från jobbet vid 5 har det varit middag och renovering på schemat. Mattias har varit sjuk också så ja det har funnits att göra. Barnrummet är så gott som färdigt för tapetsering  nu. Väggarna ska slipas en gång till och så ska fönstret målas innan tapeterna kommer på i helgen. På fredag kommer även telia och flyttar på vårt telejack som har varit i det rummet. Kände att det inte riktigt passade att ha det i barnrummet, så det får vara värt att betala den 1000-lappen det kostar för att flytta det till ett annat rum.
 
Igår fick jag hem lite inredning som jag hoppas få pyssla med i rummet på söndag :) Hade bland annat beställt hem mattor, gardiner och lampor till barnrummet, sen även en vimpelslinga. På lördag bär det av till ikea för att handla lite mer smått och gott till rummet. Ska bli kul att få inreda rummet och hämta in spjälsängen så man förstår att det snart ligger en liten bebis där inne. På något sätt känns det jättelångt bort, men ändå inte för det är bara lite drygt 11 veckor kvar till bf-datumet. Spännande, spännande :) Nästa projekt blir att bygga en garderob i barnrummet så man sedan kan tvätta upp kläderna och vika in dom i den. Känns så kul att Travis är så engagerad i sin lillebror också fast han ligger i magen. När han satt på toa förrut innan han skulle sova så klappade han mig på magen och sa titta lillebror så tokigt jag sitter på toa nu och så skrattade han haha. Han inkulderar honom i allt :) Han sjunger sånger för honom och myser och pussar på magen. Ska bli så spännande att se hur det fortlöper när vi har lillebror på utsidan också.
 
 

Bebis:
Fostret väger nu runt 1,2 kilo och är ungefär 40 centimeter långt. Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på mammans revben och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att mamman blir öm på en viss punkt. Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Fostret kan drömma nu.

 

Mamma:
Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra.

Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

 

Egna tankar:
Ja jag känner verkligen hur mina organ trängs undan i magen, det känns som det är jättetrångt där inne. Nu sparkas det för fullt i magen, och jag tycker att bebis är vaken för det mesta om dagarna nu. Jag har även känt av lite förvärkar och dom kommer när jag ansträngt mig eller burit något. Som i söndags efter att jag hade åkt skridskor med Travis så däckade jag i soffan med vetekudden. Så jag åker nog inge mer skridskor nu faktiskt.