Helg äntligen

Äntligen fredag hörni. Har något skit i kroppen som ligger och gror men aldrig riktigt bryter ut. Är förkyld till och från och ikväll känns det som jag har feber fast jag inte har det. Så denna helg är välkommen. Har inget planerat för en gångs skull så den får bli som den blir. 

Idag har vi varit och valt ut tapeter till bebisrummet och golv till köket. Travis fick vara med och bestämma lite och det blev en fondtapet åt det blåa hållet med bilar på. Vit bakgrund såklart eftersom vi är ute efter ett ljust rum. Travis rum går i grönt och på lillebrors rum blir det istället ett blått färgtema. Det blir nog bra. Är ute efter en grön fin och mjuk ryamatta till Travis rum, men har inte riktigt hittat någon som passar bra än. De mattorna som jag har hittat är mer mossgröna men jag vill ha den mer limegrön, ljusgrön. Och en likadan fast blå då såklart, har ni några förslag så hojta gärna. 

I bilen påväg hem förut somnade Travis och fortsatte sova på hallgolvet i några minuter innan han flög upp klarvaken och skulle dega med lera haha. 










Bamsegympa

Veckorna går undan tycker jag. Redan onsdag! Har varit rätt lugnt på jobbet denna vecka, lite extra tid för planering vilket behövs så det känns skönt. Ikväll har Travis varit på bamsegympa. Han började för tre veckor sen och han verkar tycka det är kul och det är roligt. Idag hade han dock lite ont i magen så i slutet låg han i mitt knä. Han var med och sprang hinderbana i början iallafall. De 45 minutrarna som det håller på går snabbt.

Annars händer det inte så mycket mer förutom att vi drog igång renoveringen av bebisrummet igår. Nu är alla väggar målade och taket är målat en gång. På fredag blir det takmålning gång två plus spackling av väggar, samt slipning av väggar någon gång under helgen. Sedan måste vi invänta elektriker som kommer på måndag innan vi kan måla taket en sista och tredje gång. Sen ska det vara färdigt för tapetsering :) Tänkte åka och välja ut tapeter på fredag så det finns hemma när det är dags. När det är klart ska vi bygga in proppskåpet som tyvärr befinner sig i det rummet i en snygg garderob med skjutdörrar. Sen börjar det roliga, inredning :) Då är det dags att ta in spjälsängen och handla matta, lampor, gardiner osv :)

Jag ligger just nu framför tvn och glor på farmen. Ska alldeles strax hämta mig en stor semla och mumsa på till Sveriges mästerkock :)










Vecka 27

Bättre sent än aldrig hörni, här kommer en update om vecka 27 i graviditeten som antrades i måndags, redan v.28 imorgon med andra ord :) Det närmar sig med stormsteg. Det är hög tid att fixa iordning lillebrors rum nu och börja fixa med allt det praktiska :)
 
Barnet:

Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu mellan naveln och revbensbågen.Fostret väger knappt ett kilo, och kan vara omkring 37 centimeter långt. Vissa barn kommer att födas med mycket och långt hår, medan andra inte har något hår alls när de föds. Det finns ännu gott om plats för fostret att röra sig på. Många foster är mer vakna på kvällen, då man kan märka att det sparkar mer i magen. När fostret rör sig tränar det upp sin fysik för att bli starkare i kroppen.

De flesta barn skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt. Tarmarna har mognat och skulle klara av att ta emot modersmjölk. Men fortfarande är barnet skört och skulle behöva mycket vård för att kunna överleva utanför livmodern. Varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad för barnets mognad. Lungorna har utvecklats mycket, men lungblåsorna behöver ännu mer tid för att utvecklas fullt ut.

Mamma:

Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar fostret spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur det "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår.

Det är vanligt att gravida drabbas av klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske har du druckit för lite vatten. I allvarliga fall kan klådan bero på förhöjda levervärden orsakade av graviditeten. Berätta för barnmorskan om din klåda så att du kan få hjälp med eventuell behandling.

Egna tankar:

Jag har nu gått upp nästan 9 kilo, kommer med andra ord gå upp mycket mer denna graviditet än med Travis. Då slutade viktuppgången på 12 kilo, helt överkomligt. Denna gång springer det iväg mycket mer, men så länge jag mår bra ignorerar jag det. Magen växer för fullt och den senaste veckan har det "kliat" i huden, känns i vissa fall som om jag ska spricka haha. Smörjer in mig varje kväll, men får nog börja smörja mig om mornarna också. Mina fötter och vader värker om kvällarna och jag vaknar ibland av att jag får kramp i vaderna. Mindre skönt det vill jag lova! Annars flyter allt på, just i detta tillfälle har tröttheten kommit tillbaka lite. I helgen har jag varit väldigt trött. Långa dagar på jobbet och mycket att göra här hemma antar jag det är som mynnar ut i trötthet. Men sportlovet närmar sig med stormsteg, fast då blir det tyvärr ingen vila. Då ska jag fixa till min uppsats så den kommer in för bedömning igen. Vill gärna ha det gjort innan lillebror tittar ut :) Vila får jag väl göra sista veckan innan han kommer, om han nu inte kommer för tidigt antar jag hehe. Finns ingen tid för sådant just nu, allt kommer gå i ett ända fram till april =)

 

 

 






Muffinsbak och utelek

Idag inledde vi dagen med muffinsbak. Hade lovat Travis att baka igår egentligen, men klockan sprang iväg och så var det helt plötsligt godnatt så vi fick ta det idag istället. Vi bakade muffins med marabouchoklad, väldigt goda faktiskt :)

När vi var klara med dom gick vi (läs jag drog Travis på kälken) bort till Mattias som jobbade och bjöd på fika. När vi kom hem igen stannade vi kvar ute och lekte ända tills Mattias hade jobbat klart. Vi var lagom rosiga om kinderna då. Skönt med frisk luft och mysigt att få spendera kvalitetstid med Travis.

I eftermiddags kom Sandra och Anderas förbi och fikade. Trevligt :) Mattias har arbetat med renoveringen här hemma ikväll och Travis och jag har lekt. Orkade inte laga mat så vi beställde hem kebab ilväll, det satt fint. Nu ligger jag halvdöd på soffan som vanligt om kvällarna hehe. Imorgon väntar skridskoåkning, lite uppsatsskrivande, storhandling och renovering. Fullt upp!










Babynest

Åh så irriterande, internet la av igår igen. Kom på i måndags precis när jag skulle lägga mig och sova att vi gick i en ny vecka med graviditeten. Så igår skulle jag sätta mig och uppdatera med en bild på magen, men då fungerade det inte helt plötsligt. Tvn fungerar ändå som tur är, men internet fungerar varken på datorn eller telefonen. Så frustrerande! 

Men iaf i måndags gick vi in i v.27, det går undan. Ska lägga in magbilden såfort det fungerar igen. Mattias får ringa dom imorgon. Idag har det varit en lång dag på jobbet och stressigt när man kommer hem. Aldrig lugn och ro, alltid saker som måste fixas om kvällarna. Ligger helt däckad på soffan nu, känner att en rejäl förkylning kryper sig på. Blö!

Får bjuda på en mobilbild från skridskoskolan i söndags :) Fick även hem ett supergulligt babynest med en tillhörande filt och örngott idag till bebis. 













Examensdagen

Jag ber om ursäkt för den dålig uppdateringen, men vårt internet har inte fungerat sen stormen. Ett träd intill huset föll precis på ledningen som går till vårt hus så tills idag har vi varit utan både tv och internet. Det har känts som en evighet utan det haha, men idag kom de äntligen och fixade det igen. Opponeringen gick bra för övrigt. Nu ska jag bara komplettera min uppsats och skicka in den så jag får in mina poäng och kan ansöka om examensbeviset. Jag hade en mysig dag i Kalmar i fredags med examen. Hela familjen var där och vi var ute och åt efteråt. När vi skulle åka hemåt överrraskade Mattias mig med att faktiskt inte åka hem utan vi åkte till ett hotell och checkade in. På kvällen var vi på bio och sen avslutade vi kvällen i sängen med den största godispåsen ever :) Kunde inte ha haft en bättre dag, tack alla inblandade :)

 

När jag började på universitetet var jag 18 år, och visste inte riktigt vad jag ville med livet. Jag minns första dagen som det vore igår, jag var precis hemkommen från Magaluf och satte mig på tåget mot Kalmar och första skoldagen med 40 graders feber. Där började den här långa resan, och det har varit den tuffaste resan man någonsin kan tänka sig, minst sagt. Jag har utvecklats otroligt mycket som person under dessa år, och växt in i uppgiften att vara lärare. När jag tog studieuppehåll och fick Travis var det många som trodde att jag skulle hoppa av skolan, men det har aldrig funnits på kartan. Att få Travis är det bästa som hänt mig, och med den moroten i livet körde jag igång med studierna igen. Åren med studier har bokstavligt talat bestått av blod, svett och tårar och jag har många gånger tvivlat på mig själv. Men nu har jag upplevt min examensdag, fem och ett halvt år senare, och har bevisat både för mig själv och för alla andra som har tvivlat på mig att jag faktiskt lyckades. Jag har numer en utbildning, hus, bil, sambo, världens finaste son och ett litet syskon på väg. Bäst av allt är också att jag har ett jobb att gå till. Jag är så otroligt stolt över mig själv att jag klarade detta, nu ska jag bara se till att fixa det absolut sista och sen kan äntligen livet börjar på riktigt! 

 

 

 






Opponering imorgon

Snälla gode gud var på min sida imorgon! Håll alla tummar och tår för min skull under morgondagen hörni. Det känns lite som hela mitt liv hänger på imorgon, även om det bara är 15 poäng som jag får göra om i vår om det inte skulle bli godkänt hehe. Hur eller hur så känns det skönt att vara klar med allt annat, och jag tycker ändå jag är förberedd inför morgondagen 😊 Nu kan jag inte göra mer än mitt bästa, en opponering bort är det  nu. Min uppsats kan jag inte göra något åt än att försöka försvara den så bra som möjligt. Nervös minst sagt! Jag önskar innerligt att jag får stå i kyrkan på fredag med mina 270 högskolepoäng :)










Första veckan avklarad

Godkväll!

Första veckan på jobbet har gått väldigt bra. Det blir långa dagar bara, inte riktigt van vid det på det sättet än. Så det satt skönt med en kortvecka. Helgen har inte bestått av så mycket vila som man kunde önskat. Har nämligen pluggat både lördag och söndag. Förhoppningsvis är det ju det sista man gör, men det tog emot lite att sitta hela helgen. Nu känns det iaf så gott som färdigt. Väldigt svårt att förbereda sig tycker jag.

Travis har lekt för fullt, mest med morfar som precis har kommit hem efter två veckor i Spaninen. Har inte direkt varit väder för utelek när det varit storm heller så skönt att han kunnat underhålla sig ändå. Imorse gav han oss sovmorgon till 10 ungen haha. Först vaknade han efter sju någon gång så vi låg och drog oss i sängen. Sen efter halv åtta ville han ja frukost, man vänjer sig fort vid rutiner. De äter ju halv 8 på dagis så han var hungrig väldigt tidigt. Mattias gick upp och gav honom smörgås, sen ville Travis lägga sig i sin säng och titta på film. Så Mattias kom tillbaka och la sig och så somnade vi om till tio. Då hade jag för ont i kroppen för att ligga längre så då fick dagen dra igång. Guldvärd morgon helt klart, den där lilla stunden man fick somna om gav mig ork att plugga idag :)

Imorgon är det dags för vardag igen. Jobb jobb innan det är dags att dra till Kalmar på onsdag för slutdomen. 










Första dagen på jobbet

Idag har jag gjort min första dag på jobbet. Det blev en mjukstart utan elever på skolan idag eftersom de börjar imorgon. Jag har fått mitt schema och kollat läget litegrann för planeringen de kommande veckorna. Det känns kul och spännande att äntligen vara igång. Men jag är fortfarande väldigt nervös eftersom jag ska ha min opponering på min uppsats nästa vecka, och får veta först då om jag kommer gå ut med alla mina poäng eller inte. Så riktigt än har jag inte börjat njuta till fullo av att vara ute i arbetslivet. Jag har inte börjat på min opponering än så jag har lite att göra i helgen om man säger så. Jag skickade in min uppsats i måndags så nu kan jag inte påverka något mer förutom att försvara den bra. Det är jag mest nervös över, vet inte vilka frågor som kommer ställas osv. Men det är bara att förbereda en bra opponering och hoppas på att man kan försvara sin uppsats så bra som möjligt :)
 
Inatt sov jag inge vidare så jag är väldigt trött. Så fort Sveriges mästerkock är slut så blir det sängen för mig :) La oss alldeles för sent igår, sen hade vi båda en sån där kväll då man bara ligger och vrider på sig och inte kan somna. Somnade runt 2 och sen ringde Mattias klocka vid 5. Sen var väl Travis nervös för dagisstarten eller något för han kom in och väckte oss tre gånger där emellan. What? Han som varit världens duktigaste under lovet nu och sovit hela nätter. Den senaste veckan har vi även kunnat få honom att somna själv. Nu läser vi godnattsaga, säger godnatt, släcker lampan och går ut. Det har funkat utan protest faktiskt, är väldigt förvånad. Detta har ju varit en önskan innan lillebror kommer att få Travis att sova hela nätter igen och somna själv för att underlätta när bebisen kommer. Vi vill att det ska fungera nu så att inte Travis känner att vi helt plötsligt överger honom och hans rutiner i april. Därför känns det väldigt viktigt att jobba med detta nu. Vi har köpt massa klistermärken som Travis har fått klistra när han sovit duktigt i sin säng. Så nu hoppas jag bara att det var ett undantag inatt och att vi får sova gott igen :)
 
 
Det här med att ta bra bilder på en treåring haha!
 
 
 
 






Vecka 25

Barnet:

Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig. Fostrets känsel utvecklas och det reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen när det sover eller är vaket och liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner. Fostret kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Många foster rör sig mycket medan andra är mer stillsamma

Mamma:

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage.Från och med nu är det viktigt att känna fosterrörelser varje dag och att du lär känna ditt barns dygnsrytm. Var extra observant om du tycker att barnet rör sig mer sällan än vanligt. Oftast brukar man rätt snart känna barnet röra sig som vanligt men om du fortsätter känna att rörelserna är mindre än vanligt ska du kontakta din barnmorska eller förlossningsavdelningen.

Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen vid den här tiden. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan fungera som en utlösande faktor för kramp i benen.

Mina egna tankar:

Ja nu går det inte att undvika magen minsann. Det står rakt ut i alla kläder som går att använda. För ett tag sedan ploppade även naveln ut haha. Ser så kul ut! Det gjorde den aldrig med Travis, men nu ser den ut som en knapp ungefär som står rakt ut. Det syns på kläderna att naveln står rakt ut också. Det där med att gå på toaletten oftare har jag märkt. Speciellt på kvällarna, springer på toa om vartannat tycker jag hehe. Fötterna är ömma, och varje kväll känner man att det pulserar i dom och även i vaderna. Annars mår jag väldigt bra just nu, det har varit väldigt bra för mig att vara ledig och få slappna av i ett par dagar. Känner mig inte lika stressad längre, och nu ser jag fram emot vardagen igen. 

 

 

Bilden till vänster är tagen alldeles nyss, och bilden till höger är när jag var i vecka 25 med Travis. Ser ni vilken skillnad det är på magen? Den är så mycket större nu. Man kan skymta min navel som står ut på vänstra bilden också :) Magen ser så himla runt ut också, visst gör den det? Som en badboll, undra hur stor den ska bli ;)

 

 

 







Nyårsafton

Nyår firade vi ensamma med god mat :) Kände inte för att göra något speciellt och jag var väldigt trött, så det var lugnt och skönt. Vi lagade trerättersmiddag med vitlöksbröd och tsatziki till förrätt, fläskfilé på grönsaksbädd med klyftpotatis till varmrätt, och sen bestämde Travis att vi skulle äta chokladpuddig och grädde till efterrätt. Travis och jag drack pommac hela kvällen, och det var minsann gott tyckte han. Vi låg i matkoma på soffan hela kvällen tills det var dags för raketerna. Travis tvingade sig själv att vara uppe tills dess, sen däckade han i sin säng när vi kom in och rakteterna hade lugnat sig. Det blev allt en mysig kväll tillsammans ändå :)
 
 
Haha Travis ser full ut på sin pommac. Han öste in glas efter glas ;) Gäller att passa på när man får dricka sådant :)
 
 






Fruktsallad

Dålig uppdatering här nu. Ska försöka sätta mig imorgon och lägga in lite bilder från nyår samt uppdatera om ny vecka i graviditeten som vi går in i imorgon :)

Ikväll är det fruktsallad framför hockeyn som gäller. Lutar åt förlust tyvärr för Sverige.