Bubbla

 
 
Jag befinner mig i en liten bubbla för tillfället. Lillebror är så fruktansvärt lik Travis som bebis så det är verkligen jättesvårt att ge honom ett namn. Känns som en flashback tre och ett halvt år tillbaka. Herregud så mysigt det är med en liten igen :) Travis som var stor redan innan blev helt plötsligt ännu större. Tänk att jag är tvåbarnsmamma nu, helt sjukt. Jag har hunnit med lite i mitt 24-åriga liv tycker jag allt. Två fina barn på toppen av det, vad mer kan man begära?






Äntligen

Lillebror kom exakt på bfdagen. Igår 10.42 valde han att komma ut 😊 Det var en rejäl bebis som vägde 3800 gram och var 50 cm lång. Känns helt overkligt att han äntligen är här. Njuter för fullt! Berättar mer när vi har kommit hem och landat. Nu ligger han och äter, sen kommer pappa och storebror på besök 😊
 
 
 
 






Kom nu lillebror



Travis och jag har haft en dag hemma tillsammans. Vi tog en promenad imorse och sen lekte vi ute i sandlådan en stund. Det började blåsa så kallt så vi gick in efter en stund. Då bakade vi istället morotsfrallor. Har inte smakat dom än, men hoppas de blev goda. Degen var jättekladdig så fick ösa i mjöl, och det kan ha blivit för mycket hehe. Var skitarg på degen där ett tag, men det blev säkert bra tillsist. 

Vi åt lite pannbiff till lunch, igår stekte jag pannbiff hela kvällen lång kändes det som. Nu är frysen full med biffar iaf :) Efter det kom mormor och morfar en sväng och så fikade vi lite. Dagarna går fort! Nu längtar vi bara efter lillebror. Travis tror att han kommer imorgon, så vi får väl se :)








Fixat frippan

Tyvärr ingen bebis är än :) Har bara haft händerna fulla ändå. I helgen var Travis piggare så vi var iväg hela lördagen och tittade på speedway. Det var lite blåsigt och kallt emellanåt, men ändå kul att det är igång. I söndags städade vi av vår altan så nu är det bara att sitta där ute när man känner för det. Vi hade så himla mycket skräp där och smutsigt var det så det var välbehövligt. Nu är det första veckan jag är hemma och är mammaledig. Har inte hunnit finna mig i det, har haft fullt upp ändå. Travis och jag var hemma och styrde i måndags, bakade och städade iordning lite. Igår åkte han äntligen till dagis, det var efterlängtat. Han hann knappt säga hejdå innan han sprang iväg då de skulle till skogen precis. Jag drog då iväg till Jennifer som färgade mitt hår. Nu är det ljust och fräscht :)

Direkt efter det åkte jag mot Västervik för att hämta hem morfar från sjukhuset. Han blev dålig, men är piggare igen så det var skönt att få hämta hem honom. Så dagarna har fått fort! Idag hade jag tänkt passa på att städa av huset en sista gång innan bebis kommer medan Travis var på dagis, men vi hade sector alarm här för installation av larm idag med. Det tog längre tid än jag räknat med så jag hann bara damma av lite. Fick ta ett varv med dammsugaren och golvmoppen när jag hämtat hem Travis. Sen var det dags att åka på sista bamsegympan för hans del, de fick medaljer, diplom och glass. Så han var nöjd tillsist :) Hade även tänkt att passa på att vila. För det är väl det man ska göra dagarna innan en förlossning eller hur? Men det hann jag inte heller med, svårt det där med att planera sin tid. Imorgon är sista dagen med förskola för denna vecka och ja då ska väl jag baka lite tänkte jag, sen vila! Måste lyssna på min kropp också. Det är väldigt tungt för kroppen nu såklart. Sen är det ändå skönt att hålla igång såklart, men jag vet också hur viktigt det är att känna sig utvilad när det väl är dags. Det blir liksom bb-dags vilken dag som helst, känns jättekonstigt. Travis har varit uppe och kissat varje natt ett tag nu, alltid mitt i min djupsömn haha. Så ikväll har vi haft han till att kissa många gånger, får se om det hjälper. Han har sina perioder ibland. 










Barnmorskebesök

Idag har jag varit hos barnmorskan. Bebis har valt att fixera sig nu och det var på tiden. Skönt att han valde att ligga kvar efter vändningen. Jag tyckte mig känna ett huvud uppe bland revbenen igår igen och blev lite fundersam. Barnmorskan trodde precis samma sak idag, men sen kom vi fram till att det var en stenhård liten rumpa :) Allt såg bra ut och vi pratade mycket om det där med att jag känner sånt tryck neråt. Vi ska för säkerhetsskull göra en odling och se så att det inte är några konstigheter. Men antagligen är det bara bäckenet som inte har hunnit anpassa sig helt för ett huvud, vilket gör att det strålar/bränner där nere och ut i ljumskarna. Ingen behaglig känsla när den kommer vill jag lova. Nu har förvärkarna varit borta ett bra tag, så det är väl bara att invänta de riktigt. Så spännande att det kan ske när som :) Vi bokade in en tid på Valborg den 30e april, men den hoppas jag att jag slipper åka dit på. 

Igår var Travis hos läkaren och vi fick penicillin utskrivet för det var öroninflammation han hade stackarn. Så Mattias är hemma med han imorgon också. Nu har febern äntligen försvunnit och idag var första dagen han var uppe och var hyfsat pigg. Han hade sovit till klockan 10 imorse ungen och när jag badade honom vid halv sju ikväll var han jättetrött. Så helt hundra är han inte än, men det är på bättringsvägen. Inatt sover han i sin säng igen så får hoppas det går bra och att han inte blev alldeles för bortskämd av tre nätter bredvid pappa :)


Titta vilken söt one piece jag fick av mina elever till bebisen :)











Vecka 39

Barnet:
Fostret väger omkring 3,2 kilo, är ungefär 50 cm långt och är nu förberett för sin födelse! Fostret har fått mycket näring och även skydd mot vissa sjukdomar genom dina antikroppar, som kommer att skydda barnet den första tiden innan det har bildat egna.Fostrets hjärna utvecklas hela tiden och kommer inte att vara helt färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tån.

 

 

Mamma:
Många blivande mammor längtar intensivt efter att graviditeten ska vara över nu. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar men härda ut, snart är förlossningen här.

Du behöver sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Om det är första barnet kan förlossningen ta upp till något dygn och det är inte ovanligt att du förlorar både en och två nätters sömn. Försök att vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen om du har möjlighet. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att vara så utsövd om det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Har du svårt att sova – vila istället. Om du har barn sen tidigare kan det vara svårt att vila på samma sätt som under första graviditeten. Försök då att be din partner eller någon annan i din närhet om hjälp. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter.

 

 

Egna tankar:
Ja be om hjälp det var precis vad jag fick göra igår. Natten till i måndags sov jag tre timmar... Trodde jag skulle dö när jag vaknade. Travis sprang uppe hela natten, och var det inte han som väckte mig så var det robotgräsklipparen som inte riktigt kört in sig ännu. Emellan det måste man ju vakna för att kunna vända på sig, valrossen kommer inte runt i sömnen vetni haha. Det var bara att pallra sig upp till jobbet ändå, men det var tufft. Inatt tog Mattias med sig Travis till övervåningen och så sov de i gästsängen tillsammans. Det innebar att jag fick sova lite bättre iallafall, så det var guldvärt. Inatt kör vi samma procedur eftersom Travis fortfarande har hög feber och nu har han fått hosta också, så imorgon blir det ett samtal till vårdcentralen för hans del. Jag gör min sista arbetsvecka nu, och även om jag tycker om att gå till jobbet känns det väldigt tungt. Samtidigt är det skönt att vara igång och fördriva dagarna, men jag saknar allt vilopauserna mitt på dagen. Nu är det bara tre dagar kvar så det är bara att köra på. Mina vader och fötter värker något hemskt och det känns som att magen hänger i knät. Den har verkligen sjunkit ner nu och är stenhård. Jag undrar när vår lilla kille har tänkt att titta ut? Han lär väl envisas med att hänga i, men fatta är det är drygt två veckor kvar tills bebis är här. Gud vad jag längtar! Dels för att träffa bebis och dels för att få tillbaka min kropp igen och så sova ordentligt. Förutom av att vakna för amning och bebisskrik då ;)

 

 

 






Feber

Ännu en helg har passerat. Igår var vi i Vetlanda och shoppade lite. Travis behövde nya skor så han fick ett par nya gympaskor till dagis, gummistövlar och ett par foppatofflor. Han var inte sig själv och precis innan vi åkte hem kände jag att han var jättevarm. Det var feber som krupit sig på, så han låg hela kvällen igår stackarn. Han var hemma med Mattias medan jag åkte och överraskade Maria med en babyshower. Det blev en jättetrevlig kväll med tacos, kladdkaka, lekar och massa prat :) Natten har inte varit så rolig för Travis har vaknat flera gånger och varit törstig stackarn. Inte konstigt så varm som han var inatt.

Hade hoppats på att han skulle vara piggare idag, men han har legat i soffan och sängen hela dagen lång. Han vill inte göra något och har knappt ätit. Vi sov middag tillsammans förut också, så mysigt. Man får passa på för så still ligger han aldrig annars :) Jag somnade aldrig, men det var skönt att bara ligga där bredvid honom och blunda en stund. Vi har fått passa upp på honom ordentligt idag med dricka, kuddar, bärhjälp till toan, servera mat och filt som ska på och sedan av haha. Han har legat som en liten kung på soffan och gett oss order. Ikväll när jag hade lagt honom för natten så ropade han på mig efter en stund. Jag öppnade hans dörr och frågade vad han ville, varpå han säger att jag glömde ju säga att jag älskar dig mamma. Han är så go lilla älsklingen, han säger så ofta och det är lika mysigt att höra varje gång. 










Bullbak

Njuter till fullo av påsklovet! Idag passade jag på att baka både kanel och vaniljbullar och sen små kladdrutor med toscaöverdrag. Har ingen fika alls i frysen, så det är dags att börja fylla upp den lite för sen när bebis kommit gör man väl inget annat än att fika :) Imorgon tänkte jag göra tuppkaka också, det är så gott och smidigt. Annars har jag passat på att vila och städa iordning litegrann här hemma, och det ska jag fortsätta med även imorgon. Travis är på dagis 9-14 ti-to eftersom jag pluggar mellan varven också. Han var påskledig i slutet av förra veckan, och när lillebror kommer ska han vara hemma med oss i två veckor, så han behöver vara på förskolan och leka med sina kompisar. Eftersom han kommer gå på allmän förskola från och med nästa måndag så kommer han bara vara 15 timmar och gå efter skolans lovdagar. Det innebär att han kommer få gå hem i början av juni och vara hemma med mig och bebis hela sommaren. Det betyder att det inte är många dagar på dagis kvar denna termin, och jag vet inte riktigt hur det kommer bli. Han behöver sin förskola helt enkelt, och det märks på honom att han trivs bra där. 
 
Jag har legat med ordentliga förvärkar nu ett par dagar. Det läskiga är att värkarna känns precis som de riktiga värkarna när förlossningen drog igång med Travis. De kommer och håller i sig någon minut, sen pågår de under någon timme innan de dör ut. Förvärkarna eller sammandragningarna med Travis kändes aldrig så intensiva. Igår när vi var ute och städade och tvättade min bil var jag tvungen att gå in för de drog igång ordentligt och ländryggen värkte. Kroppen är väl under förberedelse antar jag, och jag hoppas att bebis väljer att titta ut snart så man slipper gå över tiden denna gång :) Även om man inte har lika bråttom denna gång så är det ändå jobbigt kroppsligt. Jag går gärna hemma och väntar denna gång även om dagarna säkerligen blir lika långa denna gång också, men känner inte samma stress med att få träffa bebisen denna gång :) Jag vet ju att han kommer när han kommer, allt från imorgon till tre veckor framöver ungefär är väl tidspannet, men jag hoppas ändå han känner sig redo efter nästa veckas jobb.
 
 
 






Babyshower

Idag blev jag överraskad med babyshower. Jag blev lite chockad och såklart jätteglad, hade inte förväntat mig det :) Det var himla trevligt att sitta ner, äta god mat, fika och prata lite. Fick jättefina kläder osv till lilla bebis, så himla snällt. Jag blir glad av när folk verkligen tar sig tid till att fixa sånt här, och framförallt tar sig tid att vara på plats. Det betyder mycket! Kände mig verkligen uppvaktad idag, och även att man inte hinner umgås så mycket så känns det ändå skönt att man vet vart man har varandra. Jag har inte så många nära vänner längre, men de som finns där räcker tusen gånger om. Jag hoppas på att man tar sig tid att umgås mer med varandra bara, man är alldeles för dålig på det. Det gäller mig också, så nu ska jag försöka ta mig mer tid till att umgås :)
 
 
 






Vecka 37

Bebis:
Nu väger fostret ungefär 3 kilo och är cirka 48 centimeter långt, men det skiljer sig mycket mellan olika barn. Fostret tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten. Ändå är lungorna de sista organen som mognar.

 

 

Mamma:
Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu och då brukar barnmorskan säga att det har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med bebisen.

 

Egna tankar:
I måndags gick vi in i vecka 37. Det känns overkligt! Jag har legat sjuk nu ett par dagar, jag var första dagen på jobbet idag för denna vecka. Det var inte riktigt så jag hade tänkt att avsluta min arbetstid, men det är inget man kan styra över. Jag tänkte bara hoppas inte bebis kommer nu, för jag vill vara frisk och ha ork inför en förlossning. Nu är jag lite piggare, men det där med sömn är inte lätt. Jag sover så himla dåligt, ingen ställning är bekväm. Men det är bara att hänga i för nu är det inte långt kvar. Det kan i princip bli när som helst, vem vet :) Gör mig inget om jag inte går tiden ut denna gång hehe. Bebis är mer än välkommen efter påsk. Magen ser annorlunda ut nu tycker jag sen vändningen, och de där hemska bristningarna börjar komma. Inget att göra åt, men nu behöver det helst inte bli fler. Bb-väskan står packad och redo för att åka och allt är iordning. Det som återstår är bara att bädda bebis säng, vilket jag får göra i helgen. Ja det är väl bara försöka att njuta av magen de sista veckorna, och fundera ut en namn. Det är riktigt svårt, har inte lagt ner energi på det men nu börjar det verkligen bli dags. Tycker det är lite svårare denna gång eftersom det måste passa ihop med Travis också :)